Hamam böceklerinin vücudu üç bölümden oluşur. Baş, Gövde ve Karın.
Isırıcı-çiğneyici ağız yapıları ile yenilebilecek her şeyi yiyebilirler. Ağız parçaları tatma ve koklama almaçları ile donatılmıştır. İnsanların bulunduğu ortamlardaki tür sayısı 16 kadardır. Ülkemizde İstanbul için üç önemli türü vardır.
Alman Hamamböceği (Blattella germanica L.)
Doğu Hamamböceği (Blatta orientalis L.)
Amerikan Hamamböceği (Periplaneta americana L.)
Hamamböcekleri yumurta,nimf ve ergin evresi ile yarı başkalaşım gösteren böceklerdir.
Hamamböceklerinin Davranışları:
İstanbul ‘ da Hamamböcekleri kaloriferli konutlarda, Fırınlarda, Lokantalarda, gıda ürünlerinin üretim ve depolandığı tüm alanlarda yaygındır. Popülasyonlar halinde yaşarlar ve geceleri dolaşırlar. Günü sıcak, nemli ve karanlık yarık, çatlaklarda geçirirler. Bulundukları ortamda bıraktıkları koku onların bir arada bulunmalarını sağlamaktadır .Hamamböcekleri yeni alanları, yumurta kapsülleri veya ergin böceklerin girmesiyle istila edebilir. Binalara ayrıca kanalizasyon yolu ile de girebilir.
Hamamböcekleri oval ve düz bir gövdeye sahiptir. Bu onların çok dar yerlerden geçebilmelerini sağlar ve saklanma yerlerinin kapatılmasını güçleştirir.
Oluşturdukları Zararlar:
Hamamböcekleri, pek çok patojen bakterilerin taşıyıcılarıdır. Bunların başında besin zehirlenmesine neden olan Salmonella gelmektedir. Bu bakteri böceğin dışkısında yıllarca canlı kalabilmektedir. Pek çok insan Hamamböceklerinin döküntü ve dışkılarına karşı alerjik reaksiyon gösterir.
Hamamböceği ilaçlamasında dikkat edilecek yerler:
Buzdolabı arkası
Çöp kutusu etrafı
Kiler rafı ile duvar arası
Bulaşık Makinası arkası ve yanı
Üst dolap ile duvar arası
Lavabo altındaki boruların üstü
Fırın yanı, altı ve arkası
Kalorifer peteği arkası
Banyo lavabosu altındaki boruların üstü
Tuvaletlerin arkası
Duşa kabin altı